Vandaag dus op weg naar Sorbas, gelukkig prachtig weer met de vooruitzichten op 30 graden met een erg goede airco in de auto.

Voor deze tocht door de grotten kon alleen maar via afspraak geboekt worden, dus had ik al eerder gebeld en de afspraak gemaakt. Het had nogal wat voeten in de aarde want mijn voorkeur was een Engels- of Duitstalige gids zodat ik alles beter kon begrijpen. Er waren al wat datums rondgegaan maar uiteindelijk dus voor vandaag 12.00 uur een Engelstalige rondleiding kunnen krijgen.
We waren al vroeg van huis gegaan omdat ik perse eerst daar wilde uitzoeken over hoe en waar Ton de tijd kon doorbrengen in de tijd dat ik weg was. Om kwart voor elf kreeg ik een telefoontje dat er fouten waren gemaakt bij de reservering en of mijn Spaans goed genoeg was om met een groep schoolkinderen mee te gaan of te wachten tot vijf uur want dan was wel een Engelstalige rondleiding. Ik vertelde dat we er nu al bijna waren en we daar wel over gingen praten.
Zodoende waren we om kwart over elf waar we wezen moesten, we mochten doorrijden tot bij de aanmelding en er was een prachtig groot terras waar Ton kon zitten lezen of luisteren naar een boek dat we hadden meegenomen.

We hadden ondertussen al een kopje koffie gedronken maar er was nog steeds niemand te zien die op een gids kon lijken, totdat er plotseling om 12 uur een dame verscheen bij de plek waar de helmen werden uitgedeeld. Ze had direct door wie ik was en begon zich te verontschuldigen dat ze er zelf niets aan kon doen, het was een fout van de afdeling reservering. Ze sprak erg goed Engels en vertelde me dat ze nog moesten wachten op die schoolklas maar me al erg veel uitleg begon te geven en die werd even later overgenomen door een andere gids. Hierdoor wist ik al erg veel over wat me te wachten stond, uiteindelijk was het 1 uur geworden en kwam de schoolklas aan en vertrokken we bijna direct naar het grottenstelsel.

 

GIPSKRISTAL ONGEVEER 7 X VERGROOT OM HET GOED TE LATEN ZIEN

In het grottenstelsel was duidelijk te zien hoe bepaalde lagen waren ontstaan en later bij grotere aardverschuivingen op de meest rare manieren over en onder elkaar geschoven waren. In de meeste lagen zat gips maar dat was op geen enkele manier te zien omdat het heel veel glimmende kristallen waren. De gids liet de kinderen even voor wat ze waren en begon me zo'n los stuk kristal te laten zien en er meteen een aansteker onder te houden. Het plaatje dat eerst glom en schitterde werd wit omdat het vocht er uit ging, toen brak ze het witte stukje er van af en wreef het tussen haar vingers tot witte poeder, gips dus.

 

VOOR DE INGANG WERD NOG EEN FOTO GEMAAKT

 

OOK VAN DE SCHOOLKINDEREN

 

 

In de grot was het soms op handen en voeten door smalle openingen kruipen

 

In de grot mocht, en kon ook bijna niet gefotografeerd worden, dus maar een paar slechte kaarten

 

WEL MOOIE BLOEMEN

 

 

Op de weg naar huis kwamen we door een gebied met ruige rotsen en veel zand, vroeger werden hier veel westerns opgenomen omdat dit vele malen goedkoper was dan in Hollywood. We zijn daar niet gaan kijken omdat Ton helemaal niet van dit soort films houd en ik vroeger alleen maar naar films ging van Roy Rogers en dat waren echte Hollywoodfilms.

HOME

TERUG NAAR WAT WIJ ZOAL DOEN EN FOTO'S