18 september

Na de natte dag van gisteren schijnt de zon nu alweer volop in het zuiden. We gebruiken de eerste uurtjes van deze dag dan ook voor de regelmatige was van de handdoeken enz. enz. Aangezien we hier geen onuitputtelijke hoeveelheid van hebben en de temperaturen op een iets ander niveau liggen dan in Nederland hebben we geen andere keuze.
We hebben gepland om vandaag naar de botanische tuin van Malaga te gaan die in hoog aanzien staat bij de deskundigen, ze zijn tot half negen vanavond open dus hebben we tijd genoeg.

Om half een liepen we door de ingang van de botanische tuin, er was een parkeerplaats direct naast de ingang en alles was zonder drempels. We vonden meteen een mooi zithoekje waar we een kopje koffie konden drinken en de plattegrond van de tuin bestuderen. Direct na ons kwam een buslading Amerikanen die we daarna niet meer gezien hebben. We konden kiezen uit diverse soorten routes en hebben er in het begin drie door elkaar heen gedaan omdat dit beter uitkwam voor de scootmobiel.
Gezien de tijd van het jaar waren er dus bijna geen bloemen en in het voorjaar moet dit dus één hele grote bloemenpracht zijn. Door het hele park heen stonden honderden citroenbomen die een heerlijke frisse geur verspreiden.

Bij citroenbomen is hetzelfde te zien als bij de sinaasappelbomen, ze kunnen in bloei staan en tegelijkertijd ook al vrucht dragen.

 

De meeste paden waren prachtig aangelegd met veel bloeiende bomen links en rechts, en dus heel makkelijk te berijden voor Ton.

Er waren veel leuke plekjes aangelegd met banken rondom en er stroomden verschillende beekjes door het park met soms een klein watervalletje. De planten die in deze tijd konden bloeien stonden dan ook in bloei, hieronder een klein deel daarvan.

 

Maar ook andere kleuren waren volop aanwezig, de Chinese rozen (Hibiscus) waren volgens mij in alle kleuren aanwezig en langs de voetpaden waren ze aan beide zijden geplant als boom.

 

 

Heel regelmatig prachtige rustige plekjes met banken rondom om even te rusten want het is beslist geen klein tuintje, 150 jaar geleden aangelegd met ontzettend veel tropische planten en erg grote bomen zodat je je soms werkelijk in de jungle waant.
Ik plaats hier een stukje geschiedenis zodat ik dit niet zelf hoef te typen.

De tuinen werden oorspronkelijk aangelegd in 1857 door de markies van Casa Loring en zijn vrouw en vervolgens uitgebreid door hun tweede eigenaars, de Echevrarría-Echevarrieta familie, die het landgoed kochten in 1911. In 1943 werden de tuinen officieel van historische en artistieke belang verklaard en nu hebben ze de status van BIC (van cultureel belang). In het voorjaar van 1990 werden ze overgenomen door Malaga City Council, die de ‘Ciudad de Málaga' (botanische stichting) hebben opgericht om in het onderhoud te voorzien. De tuinen werden opengesteld voor het publiek op 20 juni 1994.
De tuinen in landschap-stijl hebben een prachtige verzameling van tropische en subtropische flora. Daarom heen zijn andere botanische tuinen en verzamelingen gecreëerd met het doel een aantal van de grote verscheidenheid aan planten die op onze planeet te vinden zijn, te laten zien. Er zijn momenteel meer dan 1000 tropische en subtropische soorten (waaronder 100 soorten palm bomen), en ongeveer 200 autochtone planten.
Naast de prachtige tuinen, is La Concepción ook educatief, in de vorm van workshops waarin de bouw, timmer- en tuinbouw vaardigheden worden aangeleerd. Deze workshops zijn speciaal ontworpen voor de schoolkinderen van Málaga en het omliggende gebied. Een reeks van laboratoria, een herbarium en een zaadbank.

Om kwart voor zes zijn we weer naar huis gegaan, ik was toch wel moe geworden van zo'n tijd lopen al hebben we ook nog een kleine pauze ingelast om een hapje te eten in de  cafeteria "THE LEMON TREE", midden tussen de citroenbomen.

Het is nu half acht en zo hebben we nog wel een paar uurtjes voor we gaan eten, we zullen er vanavond ook over moeten denken hoe we morgen de dag zullen vullen want het weerbericht is niet bepaald gunstig te noemen al kan dat hier ook heel erg meevallen.

Naar de volgende dag

Terug naar het overzicht