27 september

Vanmorgen stelde Ton voor om naar Mijas te gaan en dat te combineren met Fuengirola, dit ligt bezijden Mijas maar dan aan de kust. We zijn eens op vakantie geweest in Fuengirola en dat was best leuk want er was veel te doen en 's avonds werd er altijd wel ergens de Flamenco gedanst, dat waren dan studenten van de Flamencoschool in Fuengirola. In Mijas waren we natuurlijk ook al eerder geweest in 1992 toen we een appartement hadden in Torremolinos. We waren toen daar om bij de sluiting van de wereldtentoonstelling te zijn en konden natuurlijk ook toen al veel uitstapjes maken net als bij de opening van de wereldtentoonstelling, maar toen vanuit Portugal.

Tegen elf uur waren we in Mijas, een uurtje rijden van hier, ook hier is het parkeren net als in andere toeristensteden een probleem maar gelukkig kon ik me nog herinneren dat vóór het politie- en gemeentehuis, hartje centrum, enkele gereserveerde parkeerplaatsen waren, en het geluk was weer eens met ons.

We zijn met de scootmobiel door heel Mijas gereden en daarna nog naar het park dat direct naast de 'Plaza de Torros' ligt. Aangezien ook Mijas tegen een berg ligt zijn de straten soms bijna 45 graden omhoog al is dit niet makkelijk te begrijpen. Deze foto heb ik van bijna boven gemaakt en je kijkt nog tegen de onderkant van de scootmobiel aan.

Maar goed, Mijas is de ezelstad en dat heeft alles met de ligging tegen de berg te maken want tegen vergoeding brengen ze je naar boven. Als we nu nog eens terugkijken naar die 18 jaar geleden dan is er veel gebeurd met de ezels. In die tijd was het zo dat men Gods water ook maar over zijn akkers liet lopen en dan bedoel ik de ezelpis. Het stonk ongelofelijk en in de loop van de jaren is daar veel verandering in gekomen want nu staan er maar een paar ezels startklaar en als die weg zijn worden er weer andere voor in de plaats naar boven gehaald. Ze staan geparkeerd op een niveau lager waar alles meteen wegloopt omdat er steeds water gespoten wordt en het geheel eigenlijk naar het midden toe schuin afloopt. ook bij de paarden van de koetsen liggen overal waterslangen zodat het nergens meer onfris ruikt.

Zoals al geschreven zijn we na de smalle straatjes naar boven gereden om in het park te zijn. Het park is zodanig aangelegd dat er het hele jaar door bloemen zijn, en er heel veel bankjes in de schaduw van de vele bomen staan. Langs de randen van het park zijn prachtige uitzichtpunten gemaakt omdat je werkelijk op het hoogste punt bent. Nadat ik mensen geholpen had met het maken van een foto waar ze samen opstaan kregen wij ook dit aanbod en zijn er op ingegaan.

Een echt mooi park met prachtige uitzichten en overal bloemen en een plattegrond van het park uitgevoerd in tegelwerk.

 

 

 

 

 

Toch is hier meer te doen waar de locale bevolking bij betrokken is, er is een klein Mariabeeldje wat hier vereerd wordt genaamd 'Virgin de la Peña' dat betekend zoveel al de maagd van de grot, op de foto van de grotkapel hierboven staat het beeldje in de middelste nis tegen de achterwand. Het beeldje wordt bij diverse feestdagen uit de nis gehaald en door het dorp gedragen. Voor al die diversiteiten zijn andere kleren en sierraden beschikbaar (alleen maar goud) voor het beeldje beschikbaar en die zijn weer tentoongesteld in een ruimte naast de kapel. Zie de foto hier linksboven en het affiche hiernaast.
Sorry, maar ik moest gelijk aan het manneken 'pis' in Brussel denken met al die verschillende kleren, die trekken ze ook voor elke gelegenheid iets anders aan.
 Eens zijn wij bij zo'n feest geweest begin september, je weet niet wat je ziet, op een enorme draagbaar met dak staat het beeldje en gaat door het dorp, bergop en af. Dit jaar waren de laatste festiviteiten dus van 29 augustus tot 8 september.

Na het eten, weet je meteen hoe laat het was, zijn we vertrokken naar Fuengirola, ook een echte toeristenstad langs de kust.

Veel mooie bloemen langs de kust  en zelfs een beschermengel, we zijn de boulevard een keer heen en weer gelopen, een ijsje gegeten en weer naar huis gegaan.

Naar de volgende dag

Terug naar het overzicht