29 september

Vandaag vroeg opgestaan zodat we in Cordoba konden zijn nog voor het druk zou worden en we op een makkelijke manier een parkeerplaats konden vinden. Op die manier hoopten we nog vůůr de siŽsta de Mezquita en de oude stad bezocht te hebben.

Het is gelukt want om klokslag half tien liepen we al richting Mezquita en zagen nog mensen op het terras hun ontbijt gebruiken.
Bij de Mezquita aangekomen bleken we niet alleen te zijn, hele busladingen Spanjaarden en Japanners waren al gedropt en hun gidsen stonden in de rij voor de kaartjes. Wij waren ook al snel binnen en het was natuurlijk een vertrouwd gezicht want bij elk bezoek aan AndalusiŽ staat Cordoba met zijn Mezquita op het programma. De Mezquita is het oudste stenen gebouw ter wereld wat nog gewoon in gebruik is en is daarom dan ook geplaatst op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Er konden twintig duizend mensen in het 1,5 ha grote gebouw.

 

De bouw is begonnen in 785 en was aan het einde van het jaar 1000 zover klaar als hij nu is. Maar in 1523 tijdens de regering van Karel V, toen de Christenen aan het bewind waren, werd er midden in de Mezquita een kathedraal gebouwd en omdat het gebouw niet hoog genoeg was heeft men gewoon door het dak heen gebouwd.
In de Mezquita stonden oorspronkelijk ruim 1200 zuilen maar voor de kathedraal zijn er indertijd een kleine 400 verwijderd. In het gebouw kom je nooit uitgefotografeerd vanwege de vele lichtinvallen die er zijn.

Buiten de Mezquita op het 'Patio de los Naranjes' (boven)staat een vele eeuwen oude olijfboom (rechts) die nu ernstig aftakelt, daarom is er enkele jaren geleden een nieuw boompje rechts ernaast geplaatst.

We hebben ook nog over de nieuwe brug gelopen die over de rivier gaat die door Cordoba stroomt. Zo'n 18 jaar geleden zijn we er voor het laatst over gelopen want daarna werd hij afgesloten.

Ook het wereld beroemde bloemenstraatje van Cordoba hebben we natuurlijk niet overgeslagen, je kunt je haast geen voorstelling maken van de drukte in zo'n smal straatje als er twee busladingen tegelijk in worden gestuurd maar op een of andere manier lukte het me toch om een foto te maken met als achtergrond de toren van de Mezquita, dat is dus niet de toren van de kathedraal. Ook de kleine winkelstraatjes zijn ondanks het toerisme leuk om te zien.

Net bij het begin van de siŽsta zijn we richting park gelopen om daar in de schaduw wat uit te rusten want er worden heel wat meters afgelegd. De temperatuur is inmiddels al weer hoog opgelopen want om half tien was die nog onder de twintig graden.
In de loop van de siŽsta zijn we weer richting parkeergarage gegaan waar we weer eens een supermedewerking kregen om naar buiten en later weer naar binnen te komen omdat de scootmobiel niet in de lift paste. De inrit wordt dan afgesloten en de slagboom handmatig open gemaakt zodat Ton net als de auto's naar binnen kan komen. De weg terug was even prettig te rijden als vanmorgen vroeg er heen. Bijna geen verkeer op de grote autoweg die Malaga met Cordoba verbind en door Malaga heen ook zonder file.

Naar de volgende dag

Terug naar het overzicht