5 oktober

Vandaag dus op weg gegaan naar de Siërra de Cazorla, voor een tweedaagse trip, een heel groot natuurgebied waar we ooit eerder waren maar ......  helaas niet direct naast de deur. We waren al erg vroeg op de autoweg richting Granada vanwaar we weer een andere autoweg richting de provincie Jaén konden nemen. We hadden voor deze reis drie en een half uur rijden ingeschat maar doordat de laatste helft bijna alleen maar bestond uit wegwerkzaamheden kwam daar nog een uurtje bij. Jammer maar we hebben gelukkig de tijd en het programma is zo flexibel als elastiek.

Het gebied waar we op het laatst doorreden was helemaal in het teken van olijfbomen en fabrieken die de olijven verwerken. Vaak waren de olijfbomen alles wat je kon zien, en dat aan één stuk door.

We zijn meteen doorgereden naar het natuurgebied, waar je vroeger (1995) alleen maar in kon rijden na legitimatie en ze alles van je auto opgeschreven hadden, dan ging de slagboom pas open. Als je het gebied weer uitging kreeg je door het afgeven van een papier dat je eerder gekregen had toestemming om uit te rijden en werd de slagboom open gemaakt.
Het hokje waar de wachter in zat en de slagboom hebben we nog gezien maar de vroegere steenweg was vervangen door een mooie asfaltweg al was die soms behoorlijk smal.

Gelukkig was er bijna geen verkeer en konden we rustig aan doen en hier en daar bij een mooi uitzichtpunt de auto aan de kant zetten, daar was dan ook plaats voor gemaakt. Het is één groot bosgebied met veel variatie aan bomen. Ook zagen we op een gegeven moment 4 grote roofvogels heel langzaam met de thermiek uit het dal omhoog komen, er waren mensen op het punt waar we dit zagen die gebruik maakten van een speciale kijker waar de camera op gemonteerd werd, helaas voor ons moesten we het proberen met de kleine camera waar het beeld, doordat we in de felle zon stonden en geen schaduwplekje te vinden was, nauwelijks te onderscheiden was. De camera vond ook geen scherpstelpunt waardoor we slechts een wazig beeld van deze vogels hebben. Maar desondanks was het een belevenis om dit op zo'n relatief korte afstand te kunnen zien. Eerst heel diep in het dal direct boven de bomen en later hoog boven ons.

In een dal op ongeveer 650 mtr. hoog was een zeer uitgestrekt meer dat voor prachtige plaatjes zorgde waarvan ik er verschillende hier onder zal plaatsen.

Zoals te zien alles steeds midden in de bossen en toen ik een keer alleen een stuk ging lopen richting meer vond ik zelfs de prints van enkele dieren, waarschijnlijk een hert en een wild zwijn.

Tegen de avond zijn we een hotel gaan zoeken waarvan we  gelukkig de gegevens op de speciale kaart hadden staan die we voor deze gelegenheid hadden aangeschaft. Er is om de 30 tot 40 kilometer wel ergens een hotel in het bos omdat dit gebied natuurlijk ook erg geliefd is bij wandelaars en natuurvorsers. Op deze weg, waar ik door de vele bochten goed op de weg moest letten, zag Ton plotseling drie reeën langs de weg het bos inlopen en even later liep er zomaar rustig aan een vos voor onze auto langs om de weg over te steken. Hier was alles zodanig smal dat van een foto maken helaas geen sprake was.  Wel vonden we er een heel mooi hotel met een aangepaste kamer met uitzicht op de rustplaats voor de wandelaars. Morgen rijden we dus verder door dit natuurgebied en kijken wel hoe we de rest van de dag zullen indelen.

Naar de volgende dag

Terug naar het overzicht