6 oktober

Ofschoon men een (onbeveiligde) wifi-verbinding aanbood kon ik er geen contact mee krijgen, althans, ik zag dat ik de beheerder was maar mezelf geen verbinding kon toewijzen. In dit soort dingen moet ik me maar eens verder gaan verdiepen alhoewel ik in deze vakantie dit probleem nergens eerder ben tegengekomen.
We hadden een mooie kamer en vooral de badkamer was perfect aangepast voor Ton zodat het douchen heel gemakkelijk ging.

Ons uitzicht uit de slaapkamer was op een rustplaats voor de wandelaars. Het ontbijt was echt Spaans, we hadden ook niets anders verwacht, drie smalle sneetjes geroosterd witbrood voor elk, genoeg boter en jam. Daarbij voor elk een vers geperst glas sinaasappelsap en natuurlijk genoeg koffie en thee. Het ontbijt werd vanaf half negen geserveerd en wij waren de eersten en daardoor ook de eersten die vertrokken. Als je dan de rekening krijgt kun je je echt afvragen hoe ze ervan kunnen bestaan, natuurlijk is de levensstandaard hier echt merkbaar een stuk lager want ook de Spanjaarden betalen maar n Euro voor een consumptie.

De rit ging vandaag richting uitgang van het park, niet dat we het park nu helemaal gezien hadden, nee we schatten zelf dat we 1/4 gezien hebben. We waren nog niet lang onderweg toen Ton al enkele reen zag, ik helaas niet, maar niet lang daarna zagen we weer twee reen en daar heb ik een foto van kunnen maken al waren ze ondertussen alweer een stuk naar het bos in.

Vanaf een uitzichtpunt heb ik nog eens geprobeerd het immense van het bos in beeld te brengen maar dat is haast niet echt mogelijk. We schreven al eerder dat vroeger een echte controle plaatsvond, bij deze uitgang stond het controlehuisje met slagboom er nog en wel bij hotel 'El Control'.

Onze rit ging, al kan het hier ook niet anders, steeds dwars door de olijfboomgaarden waar hier en daar, in de loop van de ochtend, ook al de rookpluimen verschenen bij de verwerkingsplaatsen waar de olijven verder verwerkt worden. Als je daar toevallig langs of doorheen moet rijden wordt je akelig van de zure stank die daarmee verspreid word, we hadden er dit jaar gelukkig geen last van.

We zijn zoals gepland doorgereden naar beda, een prachtige oude stad met veel historische gebouwen, zoals b.v. de deur van de  'San Isidorokerk', gelukkig vonden we hartje centrum een parkeergarage met een geweldige beheerder. Hij wees ons meteen hoe we moesten rijden om bij de echt royale parkeerplekken te komen die we nu eenmaal nodig hebben, want als we de scootmobiel uit de auto willen rijden hebben we, behalve de twee meter van de oprijgoten ook nog eens de lengte van de scootmobiel achter de auto nodig.

We waren direct in het centrum van de stad waar ook de mooie oude gebouwen staan en alleen voor voetgangers toegankelijk. Een van de mooiste maar niet het aller-oudste gebouw is het ziekenhuis 'Hospital de Santiago' uit 1562. In een van de galerijen zijn op het plafond prachtige fresco's geschilderd.

De patio met prachtige marmeren zuilen en in het midden een mooie fontein is een oase van rust en je vind er dus wat ouderen die hier hun eigen en de wereldproblemen met elkaar bespreken.

De mooie toren en de wachters op de poort hebben tot nu toe de eeuwen goed doorstaan.

Mooi is ook de klokkentoren van de 'Iglesia de San Pablo' met heel veel details er in verwerkt zoals dit wapen wat helaas niet verder door mij te ontcijferen valt. Kijk eens in de toren en zie dat de commercie van de telefonie ook tot de klokkentorens is doorgedrongen maar dat normaal met het blote oog natuurlijk niet te zien is. Omdat het ondertussen al sista was geworden zijn we verder gereden naar Baeza, nog geen twintig kilometer rijden van beda.

Ook hier in Baeza weer vrij snel een parkeergarage gevonden en ook nu weer in het hartje van oude gedeelte van de stad. We zijn meteen naar de 'Rambla de Passeo de la Constitution' om daar onder de 'Portales' gezellig met honderden anderen aan te schuiven voor het eten. deze 'Portales' zijn op deze foto bijna niet te zien maar zijn helemaal links en rechts als een soort heel lang portaal onder de gebouwen gemaakt. We waren jaren geleden al eens hier rond dit plein geweest maar toen was het erbarmelijk koud en nat, we waren toen n dag te vroeg in het zuiden omdat het in Lourdes ook al zo'n vreselijk slecht weer was en we daar niet waren gebleven voor een tweede dag. Maar vandaag weer zo'n 27 - 28 graden en best uit te houden om weer een flink stuk door dit kleine stadje te wandelen en de verschillende mooie oude gebouwen te bekijken.

Vooral de kathedraal is met zijn mooi plein er voor heel erg mooi. We zijn er niet in geweest en niet alleen omdat er weer een katholieke drempel lag maar ook al omdat we er vroeger samen al eens in waren geweest en je voor alles wat je wilde zien zelf de lampen moest aanmaken door de nodige pesetastukken in een automaat te gooien. We lachen nog steeds om het speciale Mariabeeld dat daar was, gooide je een bepaalde hoeveelheid peseta's in de automaat dan ging er een gordijn langzaam open waarachter het beeld al draaiende als een carrousel te zien was terwijl tegelijk de lampen aangingen, er een orgel begon te spelen en een koor begon te zingen. De koster die met ons mee naar binnen was gelopen zei ons geduldig te wachten want er komen dadelijk beslist mensen aan die er geld ingooien en dan kun je meekijken.
Maar vandaag hebben we ons dus beperkt door helemaal rond de kathedraal en alle klein straatjes met de mooiste doorkijkjes te wandelen. Omdat ik van een echtpaar die wel samen op de foto wilde een foto maakte boden ze ons hetzelfde aan.

We hebben natuurlijk veel meer gezien dan deze paar foto's je laten zien maar niet alles laat zich in sfeer vastleggen. Na nog een drankje genomen te hebben zijn we weer naar de garage gegaan en hebben de weg, nu weer richting zuiden opgezocht. De terugweg was vergeleken met de heenweg een 'makkie', nu nog slechts n plaats waar gewerkt werd en wel aan de nieuwe autoweg A8 van Jaen naar Granada waar men al aardig mee opschiet. Doordat we tegen de avond aan het rijden waren was de laagstaande zon soms behoorlijk hinderlijk. Thuisgekomen was het al bijna donker en na het opruimen van alles ben ik toch nog maar een pilsje gaan drinken bij onze buren al was het maar om me ervan te overtuigen dat ze de wifi laten aanstaan op deze (donderdag) voor hun vrije dag.
We kijken terug op een geweldig mooie trip waarvan de 'Sierra de Cazorla' een absoluut hoogtepunt was en zeker voor het voorjaar weer op het programma komt en wie weet is de A8 dan al een stukje klaar.

Naar de volgende dag

Terug naar het overzicht