Vandaag wilden we drie dorpjes in de bergen bezoeken om er nog enkele foto's te maken. We begonnen in Gualchos. We vonden een mooie parkeerplek vanwaar Ton een uitzicht had op het panorama en de in aanbouw zijnde autoweg.
De boom met paarse bloemen is van haar hand (camera). Het centrum van het dorp is altijd de kerk ook als die niet in het midden van het dorp is. Hier klopte het wel een beetje al zie je dan steeds dat de mensen vroeger graag dicht bij de kerk wilden wonen. Nu zie je heel vaak de kerk nauwelijks omdat men hem helemaal heeft ingesloten.

 

 

 

 

Naast de kerk was een gedenkplaats met kruis en een piepklein pleintje waar twee vrouwen me duidelijk maakten dat dit een echt pittoresk dorpje was. Ik heb ze gelijk gegeven waarop ze weer verder gingen om op zeer luide toon met elkaar te discussiėren over de schilder die een huis was aan het witten met een grote roller en dat volgens mij best goed en nauwkeurig deed. Ook hier waren de straatjes smal en parkeerplaatsen nauwelijks voorhanden al zie je soms de meest creatieve oplossingen die mensen bedenken om hun auto bij het huis te hebben. Hoe de huizen en straatjes er ook uitzien, de bloemen maken alles goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het tweede dorp was Garnatilla Jolucar, daarvoor moesten we wel een heel eind door de bergen langs twee heuvelruggen die vol stonden met windmolens die reuze hun best deden en draaiden dat het een lieve lust was. Daarna weer bergaf om bij een doodlopende weg de richting van Garnatilla te gaan, want je gaat er via dezelfde weg heen als je daarna weer terug gaat. We waren er al eens geweest om oppervlakkig te kijken en dus wisten we dat we ons ook hier niet druk moesten maken over de smalle straatjes. Op het pleintje naast de kerk vonden we een parkeerplekje vanwaar Ton ook nu weer een goed uitzicht had.
Voor de zekerheid hadden ze een bord gemaakt met een plattegrond zodat je niet kon verdwalen, nu was dat ook niet moeilijk want het dorp lag beneden en er was maar een weg daarheen. Het is op de volgende foto niet goed te zien maar het was zo steil dat er voor de voetgangers aan de linkerkant een trap met leuning was gemaakt.

 

 

 

 

Een ode aan de bakker van Garnatilla van alle burgers die dan ook met naam en toenaam op dit tableau staan.

 

 

 

Veel huizen staan er niet, alleen boven nog een straatje. Maar ook hier weer alles tegen elkaar aangebouwd.

 

 

 

 

Bij het water tappunt hingen een aantal goed verzorgde bloempotten.

 

 

 

 

Dit vond ik wel een leuk huisje.

 

 

 

 

 

Een katrol boven een niet zichtbare put

 

 

 

 

 

 

 

 

Zou dit een bloeiende ficus kunnen zijn?

 

 

 

 

Terug omhoog moest ik het ook langzaamaan doen en wist Ton mij te verrassen.

 

 

 

 

Een mooi gemaakte gedenktegel op z'n Spaans in een muur gezet en gedeeltelijk mee gewit.

 

 

 

Het is smaller als je zou denken want de groothoeklens geeft een behoorlijke vertekening.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het derde dorpje dat we wilden bezoeken was Lujar en daarvoor moesten we eerst weer een heel stuk klimmen, weer langs een heel bataljon windmolens. Het was een mooi stuk dat voor een gedeelte door een groot dennenbos ging vanwaar ook weer een (verboden) weg verder ging naar de militaire basis die op het allerhoogste puntje van de berg lag. In de verte zagen we de kale rotsen weer waar de weg naar Lujar langs zou gaan. Een aantal jaren geleden zijn we eens van de andere kant naar dit dorp gegaan maar halverwege het dorp op een iets breder plekje de auto gekeerd. Toen ik de smalle straatjes zag die soms ook nog erg steil waren durfde ik dit niet meer. Twee jaar geleden zijn we er eens doorheen gereden van de kant die we nu ook namen en wisten dus wel wat ons te wachten stond. gelukkig is deze C3 een stuk smaller en korter dan de Berlingo die we toen reden en dus makkelijker.

 

 

 

Het dennenbos met op de achtergrond de kale rotsen.

 

 

 

 

 

 

Nee, ook hier mag je niemand tegenkomen.

 

 

 

 

 

 

Na iedere bocht is het een verrassing welke weg je ziet en we hadden gepland om de auto op het centrale pleintje te zetten dat door de week waarschijnlijk wel een plaatsje zou bieden. En ja hoor dat plekje hadden we maar wel voor een hek waar misschien iemand uit zou kunnen komen.

Omdat we niet verder konden kijken liep ik even om de hoek en wat ik daar zag......

 

 

 

Werkzaamheden in volle gang en nu wist ik wel dat men daar soepel mee kan omgaan dus ging ik naar de uitvoerder en vroeg hem of we straks even langs konden. Ja vertelde hij, die machine kan ik wel even opzij laten zetten maar een stuk verder is de hele weg open en is het dus niet mogelijk om door te rijden. Nou ja we zijn veel gewend dus hebben we maar eens gelachen en wisten dat er nu nog maar een weg was, terug. Weer ruim 10 kilometer tot de afslag en dan vandaar ook maar weer terug in plaats van het geplande rondje.

Leuk was wel dat de uitvoerder ineens met iemand aan het praten (schreeuwen) was die hoog boven ons was en zei toen tegen me, je krijgt de groeten van Manollo uit Castell de Ferro, die zag jou hier staan. Hoog boven ons begon Manollo te zwaaien en te vragen of alles goed was, och je moet tegen een grapje kunnen nietwaar.

 

 

 

 

 

Hadden we maar beter gekeken toen we deze weg insloegen maar hier staan zoveel borden langs de weg die groot en opvallend zijn maar niets te betekenen hebben dus kijken we daar al niet meer naar. Het staat niet helemaal op de foto maar zou de kracht van mijn woorden bevestigen. "van 11 mei tot einde werkzaamheden" en wanneer zou dat dan wel eens kunnen zijn.

 

 

 

 

 

Het toeval wilde dat we nu ineens een goede kijk kregen op de basis met de radarkoepel en we nog een tijd hebben staan kijken naar een arend die zijn rondjes aan het vliegen was en soms een hele tijd op de wind stil bleef hangen. Een prachtig schouwspel om dat te zien en ik heb geprobeerd om met de grootste telestand de vogel te fotograferen maar uit de hand is het bijna niet mogelijk om hem voor die afstand stil te houden en dat feest ging dus niet door maar was fascinerend om te zien.

Het was  toch een heel leuke rit.

 

Naar morgen

Naar het overzicht